Home
Andes Weefgoed
Projecten
Andes Bevolking
Publicaties
Contact
Nieuwsarchief

Archief 2010

Kerstmis in de Andes

De Andesbewoners hebben zich het Kerstfeest ook eigen gemaakt. In een prachtige diashow laat Frida Perea uit Peru u zien hoe.

 

Een tijdje terug sprak ik een Indiaan”

Gesproken column door Laurens van der Zee - voormalig bestuurslid SHI - over inheemse Andes bewoners en hun culturele identiteit.

Op de foto: Laurens van der Zee in Ouddorp.

Lees verder..

Muziek Sikuri van Tarapaca klik hier om te luisteren

 

PUBLICATIEREEKS

Het Instituut voor Studies van de Andes Culturen (IDECA) in Perú is een publicatie reeks gestart over de rechten van de inheemse volken in de Andes. Het eerste nummer vindt u op onze pagina Publicaties (spaanstalig). U kunt ook zelf een bijdrage sturen naar observatoriopueblosindig enas@gmail.com

 

BEURZEN voor de thema’s Rechten Inheemse Volken, Sociale Ondernemingen en Duurzame Sociale Verandering lees meer....

 

SHI STEUNT VROUWENPROJECT IN SAN MARCOS, PERU

In het noorden van Peru probeert een groep vrouwen inkomsten te verwerven met de verwerking van inheems fruit.

Lees meer..

 

TEXTIELPROJECT

Sinds juli 2009 is de SHI bezig met het inventariseren van al het weefgoed dat zij heeft, zodat het publiek toegang kan krijgen tot dit weefgoed.

SHI LEVERT BIJDRAGE AAN AMNESTY ACTIE VOOR VREDE IN PERÚ  

Op 6 november sprak Tom Zwollo, weefgoed deskundige en bestuurslid van de SHI, op de Amerika-dag van Amnesty. Aanleiding was de actie Sjaal van Hoop . In Peru zijn 10 jaar na het einde van een bloedige burgeroorlog nog 15.000 mensen vermist. Onderzoek naar de vermissingen en identificatie van gevonden lichamen in massagraven verloopt langzaam. Sommige lichamen zijn geïdentificeerd op basis van hun specifieke stijl van geweven kleding. In de regio Ayacucho zijn familieleden van de vermiste mensen bijeengekomen voor het maken van een Sjaal van Hoop van minimaal een kilometer lang. Het doel was om de sjaal aan te bieden aan de autoriteiten en daarmee aandacht te eisen voor het lot van hun familieleden. Amnesty Nederland mobiliseerde haar achterban om een Nederlandse bijdrage te leveren aan de sjaal.. IOp 6 november werden de Nederlandse sjaals verzameld en gepresenteerd voor landenmedewerkers en vrijwilligers van Amnesty Nederland tijdens hun jaarlijkse Amerika-dag. Namens de SHI leverde Tom Zwollo als deskundige een bijdrage aan deze middag met een presentatie over de weefcultuur in de Andes.

De sjaal is op 25 november gepresenteerd aan de Peruaanse autoriteiten en zal twee weken geëxposeerd blijven in een cultureel centrum in Ayacucho. Daarna zal deze reizen door Amerika en Europa.

Lees meer:

La República   sjaal van hoop    Amnesty Nederland

 

Bijdrage Inheemse Andesvolken aan Klimaatdiscussie. Lees meer…

 

BOLIVIAANSE FILMMAKER TONCHY ANTEZANA TE GAST

Van 22 tot 28 september was Tonchy Antezana in Nederland op uitnodiging van de SHI, de Ambassade van Bolivia en de organisatie Hola Bolivia.

Lees meer...

 

 

Inheemse volken en het Nederlandse o.s. beleid

Op 13 september jl is met tromgeroffel, zang en dans een petitie met aanbevelingen overhandigd aan Tweede Kamerleden. Lees meer…

Wereldmarkt MondiAalten, Aalten - 9 mei 2009

 

SHI was hier met twee bestuursleden vertegenwoordigd. De infostand werd ook verrijkt met de aanwezigheid van Joop van Kessel. Nico Mentink trad er op met zijn groep Duo Canela.  Meer beelden

Bevrijdingsmarkt, Wageningen- 5 mei 2009

Op 5 mei 2009 stond de SHI met een stand op de Bevrijdingsmarkt. Ondanks het niet al te beste weer kon het publiek zich op verschillende manieren informeren. Meer beelden

Promotie oud SHI medewerker

Op 16 maart 2009 promoveerde Stef de Haan bij Dr. Jos van der Maesen, Hoogleraar van de Leerstoelgroep Biosystematiek van de Universiteit Wageningen (WUR). De voorzitter en secretaris van de SHI hadden het voorrecht hierbij aanwezig te zijn. Het behoud van de biodiversiteit dankzij de manier waarop de Andesboeren hun aardappels verbouwen stond centraal. Stef de Haan was eerder nauw bij de SHI betrokken en schreef ook een boekje over het dorpje Tupe, in Peru.

 

BERICHTEN UIT ANDERE JAREN:

Actueel    Archief 2011   Archief 2010 (top)   

Agenda 2007-2009    Open Dagen 2001-2008

Archief van berichten

Actueel     Archief 2012     Archief 2011     

Archief 2010     Agenda 2007-2009     

Open Dagen 2001-2008  

 

 

 

 

 

 

 

Actueel     Archief 2012     Archief 2011     Archief 2010      Agenda 2007-2009      Open Dagen 2001-2008