Archief van berichten
Een indruk van de cultuur van de Hoogland Indianen en het werk van de SHI levert ook het nieuws uit de afgelopen jaren:
Actueel 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2007-2009 2001-2008
Mijnbouw in de Andes
De grootste bedreiging voor inheemse volken ligt in de natuurlijke rijkdommen van hun leefgebied. In de Andes gaat het vooral om (edel)metalen zoals goud, zilver, tin, indium en lithium. De afgelopen jaren zijn de mijnbouw-activiteiten toegenomen. Inheemse volken hebben nauwelijks inspraak en betalen een hoge rekening: hun bestaansbasis wordt vaak onherstelbaar vernietigd.
In de rubriek Mijnbouw in de Andes berichten wij over de ontwikkelingen. Hier bent u op de aparte webpagina bij deze rubriek, een pagina die pas gestart is en daarom nog weinig berichten bevat.
Bolivia wil olie winnen in natuurgebieden
Een inheemse regering die olie exploiteert? De fijne lijn tussen ontwikkeling en bescherming van inheemse rechten op AFP / Yohoo Maktoob: “Bolivia to explore oil in 7 of 22 protected area’s”. Lees het hele bericht.
Yes to life no to mining
Deze wereldwijde beweging startte 13 november een wereldwijde campagne voor een petitie tegen de destructieve mijnbouwindustrie. Op deze dag begint er een grote IUCN conferentie in Syney Australië waar veel organisaties aan meedoen die negatieve effecten van de mijnbouw dagelijks meemaken. In deze conferentie stellen zij een aantal gebieden voor waar geen mijnbouw mag plaatsvinden, een zogenaamde no go area. Dit om bepaalde landschappen met hun bevolking en natuur te beschermen. Lees meer op www.yestolifenotomining.org
Inheemse Peruanen omgebracht om protest tegen mijnbouw
Er vallen steeds meer doden onder de inheemse bevolking van Peru die protesteert tegen mijnbouwactiviteiten waarbij hun land wordt afgenomen en hun omgeving vervuild. De afgelopen drie jaar werden in Peru ruim 30 mensen omgebracht. En dan is er nog niets gezegd over alle bijkomende geweld en intimidatie. Het rapport “Peru’s Deadly Environment’ van Global Witness is een aanklacht tegen het toenemende geweld dat vaak onbestraft blijft. De overheid versoepelt zelfs de wetten om het delven van grondstoffen makkelijker te maken. Peru is ’s werelds derde grootse producent van koper en staat op een zesde positie waar het goudwinning betreft. Mijnbouw opbrengsten vormen 15 procent van de inkomsten van het land. Lees het rapport
‘Peru’s Deadly Environment’ van Global Witness.
Milieuramp dreigt bij lithiummijn Bolivia
De Boliviaanse overheid maakt grote fouten bij de geplande industriële verwerking van lithium. De zuidelijke Andes zal in een woestijn te veranderen door de productie van 4000 ton giftig restafval per dag! Het (Boliviaanse) onderzoeksinstituut CEDLA luidt de noodklok.
Lees meer…
* Rapport CEDLA “Presente sin futuro - el proyecto de industrialización de litio en Bolivia”;
* Milieuramp dreigt bij lithiummijn Bolivia.
Workshop 13 maart ‘Beyond Gold’
The goal of this lunch-meeting is to exchange knowledge around large scale mining and its consequences for involved communities in Latin America from various practical and theoretical perspectives.
Read more at the site of the organising group
En Defensa de Lirima
Lirima is een aymara dorp in het noorden van Chili waar de SHI al sinds lang banden mee heeft. Ook daar wordt nu aan het territorium van de inheemse bevolking gemorreld iin verband met energiewinning. Lirima voert actie via Facebook.
Vind de actie 'leuk' op hun Facebook-pagina!
Petitie tegen de Belo Monte Dam
Amazon Watch heeft al een half miljoen handtekeningen verzameld om de Braziliaanse regering te bewegen af te zien van de ‘Monster’-dam in de Amazone, die bos een inheemse inwoners bedreigt. De Andesvolken hebben met vergelijkbare situaties te maken, zij het dat het dan meestal om mijnbouw gaat.
Lees meer op de site van Amazon Watch.
Mijnbouw en de inheemse bevolking: een ingewikkeld steekspel
De Mallku Khota mijn in Noord Potosí, Bolivia. Zilver, goud en andere metalen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de overheden in de Andeslanden. Maar de exploitatie ervan gaat vaak ten koste van de leefomgeving van inheemse volken. Door de stijgende prijzen voor (edel)metalen laaien de conflicten de laatste jaren weer op. In Bolivia vechten Aymara volken voor hun bestaansbron. Even leken zij aan de winnende hand, toen president Evo Morales het contract met de Canadese maatschappij SAS ontbond. Naar nu blijkt, wat dat mogelijk niet te faveure van de inheemse bevolking maar om een betere deal te maken. Met de Chinezen. De lokale Aymara bevolking heeft de slag nog niet gewonnen...
Mallku Khota mijnsoap op de Boliviaanse Altiplano -1-
Mallku Khota mijnsoap op de Boliviaanse Altiplano -2-
Bolivia: government yields to indigenous demands
Bolivia: China to develop Mallku Khota
Mijnbouw bedreigt meren en rivieren
Goud en koper zijn de delfstoffen die Minera Yanacocha wil winnen in de Andes boven de 3.700 meter hoogte. Dit project Conga vormt een bedreiging voor de watervoorziening door onttrekking aan en vervuiling van rivieren en bergmeren, zo stelt de lokale, inheemse bevolking. Er is een milieu-effectrapport die de winning goedkeurt, maar zelfs internationaal wordt dit rapport in twijfel getrokken. Internationaal wordt ook actie gevoerd tegen de mijnbouwplannen.
Lees meer over de actie op ¡CONGA NON VA! en AVAAZ.
Amnesty International: Rapport Amnesty International inheemse bevolking in Amerika “Sacrifying rights in the name of developement - Indigenous peoples under threat in the Americas”.