Inicio
Población andina
Tejidos andinos
Proyectos
Publicaciones
Contacto
Biblioteca Tupe– Peru, 2000

In 2000 keurde de SHI een project goed ter verbetering en uitbreiding van de bibliotheek in het dorpje Tupe, in het Andesgebergte ten zuiden van Lima. Tupe is een van de weinige plaatsen waar nog de Jaqaru-taal gesproken wordt.

De SHI ontving een uitgebreid verslag van het comité dat de uitbreiding van de bibliotheek organiseerde. Tot 15 augustus 2007 was er sprake van een goed ingerichte bibliotheek, waar de kinderen uit het dorp konden studeren. Behalve schoolboeken bevatte de bibliotheek ook publicaties die vooral betrekking hebben op hun eigen cultuur. Op die dag werd het dorpje nagenoeg van de aardbodem gevaagd door een aardbeving. Wonder boven wonder was er maar een dode.

Over de cultuur in het dorp Tupe is in 2001 een film gemaakt, door Kuijer Film- en TV Produkties, Amsterdam en met financiële steun van de NCDO. De SHI droeg het project voor aan de NCDO die een bijdrage van NLG 8.000 goedkeurde. Uit eigen middelen leverde de SHI NLG 2000,-.Daarnaast was er ook sprake van een bijdrage van CMC in Den Haag.

 

Door zijn afgelegen ligging heeft Tupe de eeuwenoude eigen cultuur behouden. De bewoners zijn daar trots op, maar hebben ook zorg om de toekomst van hun cultuur, omdat jongeren wegens gebrek aan perspectief wegtrekken. Een dilemma dat we ook elders in de wereld herkennen.

 

De video, Nederlands ondertiteld maar gesproken in het Spaans en het Jaqaru, duurt 25 minuten.

Inlichtingen bij Kuijer Film- en TV Produkties, tel. 020-6240181, e- mail kftv@nbf.nl. Een VHS-kopie is tegen verzendkosten te leen bij de SHI. Wij bevelen deze reportage van harte aan.

In 2002 bracht de SHI een boekje uit, geheel gewijd aan dit dorp.