Inicio
Población andina
Tejidos andinos
Proyectos
Publicaciones
Contacto
Mujeres emigrantes - Bolivia, 2008, 2006

 

Vicenta Mamani Aymara vrouw en theologe, zet zich via haar centrum Sariri Warmi - vrouwen op weg – in voor indiaanse vrouwen in de sloppenwijken van El Alto, Bolivia. Veel mensen van het platteland trekken naar de stad, in de hoop op een betere economische toekomst.
De nieuwe werkelijkheid waarin zij terecht komen, is echter hard: lang niet iedereen vindt werk, de lonen zijn laag en het leven in de stad is duur, sociale verbanden zijn veel zwakker dan op het platteland. Voor velen is het dan ook moeilijk om het hoofd boven water te houden en hun gevoel van eigenwaarde te behouden. Vicenta werkt met vrouwen van migrantenfamilies om hen te laten zien dat normen, waarden, kennis en gebruiken uit de Aymara cultuur ook in de stedelijke omgeving van nut zijn bij de zorg voor hun familie
en de opvoeding van hun kinderen.

 

In 2006 heeft de SHI een financiële bijdrage gegeven voor een serie workshops met Aymara vrouwen in El Alto.

 

 

 

 

 

 


  

 

De workshops bleken in een behoefte te voorzien. Daarom heeft de SHI in 2008 besloten ondersteuning te geven aan een nieuwe reeks workshops voor de migrantenvrouwen in El Alto. Die ondersteuning is mede mogelijk door cofinanciering van Impulsis

Links
Over interculturele uitdaging en Andestheologie (spaans)
 

Vicenta Mamani

Eind 2000 keurde de SHI een bijdrage goed ten behoeve van de publicatie (in het Spaans) van een door Vicenta Mamani geschreven boekje over de gemeenschapsriten en -gebruiken van de Aymara bevolking  binnen de gemeenschap Ticohaya. Het boekje, getiteld Ritos espirituales y prácticas comunitarias del aymara kan bij de SHI besteld worden.  

In één van de workshops maakte Vicenta Mamani gebruik van een Powerpointpresentatie die door hier te klikken bekeken kan worden.